Astron
Electricity

Ιστορική αναδρομή: Ο ηλεκτρισμός στην Ελλάδα.

Μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα; Κάτι που εμείς σήμερα το θεωρούμε αυτονόητο, πριν από 120 χρόνια φάνταζε τουλάχιστον αστείο. Αυτό το άρθρο θα σας ταξιδέψει στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, τότε που οι λαμπτήρες πετρελαίου τρεμόπαιζαν στις γειτονιές. Θα ξεκινήσουμε μαζί μια χρονολογική περιπέτεια, χαράσσοντας το μονοπάτι του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα και αποκαλύπτοντας τα ορόσημα που έχουν διαμορφώσει το δυναμικό της τοπίο.

Η γέννηση του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα.

Γυρίζουμε πίσω το χρόνο και πάμε στα τέλη του 19ου αιώνα, μια περίοδο που η Ελλάδα περνούσε σε μια νέα εποχή. Ο ηλεκτρισμός φτάνει στη χώρα μας το 1889, όταν μια ιδιωτική εταιρεία κατασκευάζει την πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η Αθήνα γίνεται η πρώτη πόλη που βιώνει τον ηλεκτροφωτισμό, αντικαθιστώντας τις λάμπες αερίου και πετρελαίου και φωτίζοντας δυναμικά τα Ανάκτορα και την Ακρόπολη.

Η ανάπτυξη και η “είσοδος” του λιγνίτη.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, η Ελλάδα γνώρισε μια έκρηξη στην κατασκευή σταθμών παραγωγής ενέργειας. Το 1908 άρχισε να λειτουργεί ο πρώτος μεγάλος υδροηλεκτρικός σταθμός, στην περιοχή της Πελοποννήσου. Τροφοδοτούμενο με νερό από τον ποταμό Λάδωνα, αυτό το εργοστάσιο σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι της Ελλάδας προς την ενεργειακή ανεξαρτησία. Όσον αφορά το λιγνίτη, η αναγνώριση και η αξιοποίηση του λιγνίτη στην Ελλάδα θα γίνουν από Μικρασιάτες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην Πτολεμαΐδα και είχαν μεταφέρει τη σχετική τεχνογνωσία για το υλικό αυτό. Ο πρώτος που ζήτησε και πήρε το δικαίωμα δημιουργίας ορυχείων και εκμετάλλευσης του λιγνίτη στην περιοχή αυτή ήταν ο Γεώργιος Παυλίδης, πρόσφυγας από τη Φώκαια της Σμύρνης.

Η δημιουργία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ).

Εν μέσω οικονομικών προκλήσεων και πολιτικών αλλαγών, η ελληνική κυβέρνηση ίδρυσε τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού το 1950. Η ΔΕΗ είχε στόχο να συγκεντρώσει την παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη χώρα. Αυτό το ορόσημο σηματοδότησε ένα σημείο καμπής στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, επιτρέποντας μια πιο οργανωμένη προσέγγιση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κατασκευή του 1ου πυρηνικού σταθμού.

Στη δεκαετία του 1970, η Ελλάδα έστρεψε την προσοχή της στην πυρηνική ενέργεια ως πιθανή λύση στις αυξανόμενες ενεργειακές της απαιτήσεις. Η κατασκευή του πρώτου ελληνικού πυρηνικού κοντά στην Αθήνα, ξεκίνησε το 1976. Ωστόσο, λόγω οικονομικών περιορισμών και αυξανόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια, το έργο τελικά εγκαταλείφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αφήνοντας την Ελλάδα χωρίς πυρηνική πηγή ενέργειας.

Η μεγάλη αλλαγή.

Και ερχόμαστε τώρα στην Ελλάδα του σήμερα…

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα στην υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι άφθονοι φυσικοί πόροι της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών ανέμων, έχουν κάνει την αιολική ενέργεια μια ολοένα και πιο βιώσιμη επιλογή. Τα αιολικά πάρκα έχουν “φυτρώσει” στα ελληνικά νησιά και την ηπειρωτική χώρα, συμβάλλοντας σε ένα πιο πράσινο και πιο βιώσιμο ενεργειακό μείγμα. Ακόμη, με περισσότερες από 300 ημέρες ηλιοφάνειας κάθε χρόνο, η Ελλάδα έχει αξιοποιήσει τη δύναμη του ήλιου μέσω εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας. Η ανάπτυξη ηλιακών πάρκων και ηλιακών συλλεκτών επέτρεψε σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν αυτόν τον άφθονο ανανεώσιμο πόρο. Η χωρητικότητα ηλιακής ενέργειας της Ελλάδας συνεχίζει να αυξάνεται, μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα και ενισχύοντας τη δέσμευσή της για ένα καθαρότερο μέλλον. Σήμερα, λοιπόν, η Ελλάδα υιοθετεί προηγμένες τεχνολογίες και έξυπνα δίκτυα για τη βελτιστοποίηση της διανομής και της κατανάλωσης ενέργειας. Οι προσπάθειες για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, την προώθηση της υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων και την ενσωμάτωση της ανανεώσιμης ενέργειας στο δίκτυο ανοίγουν το δρόμο για έναν πιο βιώσιμο τομέα ενέργειας.

Από τους πρώτους ηλεκτρικούς λαμπτήρες στους δρόμους της Αθήνας έως την ευρεία υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Ελλάδα έχει επιδείξει δέσμευση για ένα φωτεινότερο και πιο πράσινο μέλλον. Καθώς η χώρα συνεχίζει να εξελίσσει το ενεργειακό της τοπίο, ένα είναι βέβαιο: η ιστορία αυτή ,της Ελλάδας, απέχει πολύ από το να τελειώσει και ο τομέας της ενέργειας της θα συνεχίσει αναμφίβολα να φωτίζει την πορεία του έθνους προς ένα βιώσιμο μέλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι